Co słychać?

Rosjanin

Jaki Rosjanin?

Biały czy czarny rosjanin? Czarny rosjanin po raz pierwszy został stworzony w Brukseli w roku 1950. Kompozycja likieru kawowego wraz z czystą wódką na kostkach lodu została przygotowana w brukselskim Hotelu Metropol na specjalnie życzenie ambasadora USA w Luxemburgu.

Bohater filmowy lub literacki:

Dude (Koleś) z filmu „Big Lebowski” braci Coenów.

Przepis:

50 ml likieru kawowego i 50 ml wódki wlać do szklanki z kostkami lodu, wymieszać. Dolać 50 ml świeżej śmietanki.

Biały Rosjanin

Wbrew nazwie ten koktajl nie ma nic wspólnego z Rosją. Wódka na Zachodzie zawsze kojarzona jest z Rosją, dlatego na przykład odmianę caipirinii zrobionej z wódką ochrzczono „caipiroska”. Choć nazwa Biały Rosjanin kojarzy się z antykomunistyczną emigracją, tak naprawdę powstała w opozycji do Czarnego Rosjanina, czyli drinka otrzymanego przez zmieszanie wódki z likierem kawowym. „Russian” wskazuje po prostu na obecność wódki, nie kraj pochodzenia.

White Russian jest zdradziecki, jak na kontrrewolucjonistę przystało. Śmietanka dość skutecznie ukrywa moc alkoholu, tym bardziej że drinka sączy się powolutku. Po opróżnieniu szklaneczki przyswoiliśmy taką ilość alkoholu, jak po wypiciu dwóch wódek – ale czujemy się, jakby to była kawa z esencją rumową.

Jak i kiedy pić:

Doskonały drink do trzymania w ręce na przyjęciu, na którym bardziej jesteśmy nastawieni na przyjazne rozmowy towarzyskie niż na wyżerkę.

Pijąc tego drinka w sytuacji towarzyskiej, z radością przyjmiemy od gospodarza propozycję dolewki i wciąż będziemy się czuć stuprocentowo trzeźwi – tylko nie wiadomo, dlaczego nagle wszyscy zaczną mówić szybko i niewyraźnie, a podłoga poruszy się pod nogami…

źródło: www.logo24.pl